Hej!

Ulrika här, en av Tess vänner från hästvärlden. Vi har väldigt mycket gemensamt men en sak som skiljer markant är talangen och intresset för pyssel. Jag blir helt mållös att höra vad Tess tar sig för, allt ifrån egna julkort med glitter att värmas över brödrosten till många hundra rosetter att knytas till bröllopet. Tänker också på alla gånger det ska möbleras om i huset, ibland bara för att ”testa lite” – Puh!

Jag har varken intresset eller tålamodet men en sak jag alltid gör är julgodis! Håkan är måttligt road så han brukar hålla sig undan men barnen och mormor är med. Julmusik och glögg i glasen, sen är det full fart i köket! Jätteroligt, en stund i alla fall. Sen händer det alltid något… bränner chokladen i mikron, kolan fastnar (för alltid) i bakplåtspappret osv. Hur roligt är det då? Varje år slår mig tanken att det hade varit både enklare och billigare att köpa julgodis. Men det är helt fantastiskt gott och en härlig känsla när det är klart så här kommer tips på några goda favoriter som vi alltid gör.

Nougater – Klassiker, grymt god och enkel att göra:

Smält 50% nougat och 50% mörk choklad i micro eller vattenbad, skållad hackad mandel som rostas i ugnen. Blanda samman allt – stelna till lite – klicka ut i små pengar – svalna – KLART! Ska egentligen hällas i små söta formar men det är för svårt för mitt tålamod.

Supergod Citronkola:

5,75 dl socker, 3 st citroner rivet skal och saft, 125 g smör, 350 g vit choklad, 200 g kokosfett.

Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen är 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten. Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen är 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om till dess att chokladen smält. Rör ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Häll smeten brödformar eller på plåt och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Det fastnar väldigt gärna så bra bakplåtspapper med lite olja på funkar bäst. Skär upp och slå in i smörgåspapper eller liknande.

Rocky Road – ”all inclusive” – om du missat den så måste du testa!

Smält mörk choklad och i med: jordnötter, pistagenötter, klippta dumlekolor, klippta skumtomtar (eller marshmallows). Bred ut på plåt eller bricka och skär i bitar när det stelnat till.

Årets nyhet – Choklad och Lakritsfudge:

2 dl socker, 0,5 dl mjölk, 75 g smör, 50 g mörk choklad hackad, 2 msk flytande honung,1,5 msk lakritspulver, neutral olja till formen

Olja en form ca 15×20 cm. Koka upp socker och mjölk. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt smör, choklad, honung och lakritspulver (sikta i lite i taget annars klumpar det sig,har tyvärr testat det också). Rör tills allt smält. Koka under lock i 3 minuter. Ta av locket ock koka till 116 grader eller mjukt kulprov. Sätt kastrullen i kallt vattenbad och vispa massan med elvisp tills den ljusnar i färgen och börjar tjockna (vänta inte för länge). Häll upp fudgen i formen och jämna till ytan. Låt fudgen stå tills den börjar stelna. Skär bitar med en oljad kniv. Slå in i smörpapper.

Lycka till!