I måndags lämnade vi Selma till mamma och sedan var jag med barnen en hel dag på dagis. Det var jätteroligt att få se vad dom gör under en dag och framför allt vilket jobb fröknarna lägger ner på våra barn. Jag blev förvånad hur väl barnen skötte sig. vid frukosten satt jag med på Alicias bord och alla barnen satt tyst och stilla på sin plats med händerna i knät tills fröken bad Alicia att säga varsågoda ! Tack så mycket svara alla och sedan börja alla äta lugnt och stilla. Det serveras fil med flingor, russin eller banan och linfrön. grovt bröd, knäckebröd eller finkrisp med skinka, korv eller kaviar. Dricka vatten eller mjölk. När alla barnen har ätit upp dukar vara och en av tyst, tyst och sedan går dom och tvättar händerna. Efter det är det full fart som gäller, det målas och pärlas, byggs kojor och ett gäng killar leker med bilar. några har klätt ut sig till prinsessor och drakar och lilla Gustaf 2 år springer runt i en tigerdräkt så söt, så söt.


Klockan 09.00 klär dom stora barnen på sig i och går med Madde tidigare till Skogen för att förbereda lunchen. Jag hjälper till att få på dom små barnen kläderna och en halvtimme senare står alla på ett led med sina ryggsäckar på ryggen klara att gå till skogen, dom fyra minsta barnen får åka vagn, eftersom det är säkert 1,5 km till skogen.
På vägen till skogen blir det några stopp för att barnen hittat saker som är intressanta. Skräp i naturen är en sådan sak som får oss att stanna, alla barnen är överens om att man inte får skräpa ner.

Väl framme i skogen möter vi de andra barnen som gått före och Madde som är i full gång med att grilla hamburgare över öppen eld. Alla barnen sätter sig på stockar i en ring och har samling där fröknarna pratar om varför träden är olika tjocka och långa. Barnen får resonera runt detta och sedan får dom prova att krama olika träd och se hur många barn det behövs för att räcka runt. i bland får man vara tre och i bland räcker det med en.

Efter detta leker och sjunger dom och sedan är det dags för lunch, alla barnen sätter sig på sina sittunderlägg och packar upp sin ryggsäck även dom små är jätteduktiga på att klara sig själva. Det serveras grillad hamburgare med ketchup, dressing och gurka.
Efter maten är det fri lek några barn leker i kojor som finns vid grillplatsen, några gör en balansbana av stubbar och stockar, viss plockar tickor från träden och dom stora killarna klättrar på stenar och i träd, några sitter och täljer med potatisskalare.


Det serveras lite frukt och idag blev det äpplen till stora och små

Dom mindre barnen sover middag i vagnarna och när klockan närmar sig 13.30 packar vi i hop och går gemensamt tillbaka till förskolan. Väl hemma igen ska alla galonkläder, vantar, mössor och stövlar av, barnen tvättar händerna och sedan är det dags för mellanmål, Denna gången sitter jag vid Calvins bord och det är samma sak här, alla sitter tyst och stilla tills någon säger Varsågoda ! Efter mellanmålet som består av smörgåsar och mjölk tvättar alla händerna och sedan ska normalt 19 barn på med alla galonkläder, vantar, mössor och stövlar för att gå ut igen och leka på gården. Idag ösrenar det och eftersom vi varit i skogen nästa hela dagen får barnen vara inne och pyssla och leka. Några går till Ateljen och pysslar med färger, lim och gör bussar av äggkartonger och kastanjer, några av barnenen ritar teckningar och gör fina arm och halsband, några klär ut sig och några tittar i böcker.

Dagen lider mot sitt slut och jag kan inte annat en beundra dessa förskollärare som lär våra barn så mycket och har ork och tålamod att bara ens klä på 19 barn och gå till skogen vintertid och stranden sommartid varje måndag året runt i ur och skur i snö och kyla och på sommaren i värme och sol. helt fantastiskt. Jag tror att alla föräldrar skulle behöva vara med en dag för att se vilket jobb dom faktiskt gör. Våra barn går ju på ett I UR och SKUR dagis vilket innebär att barnen är ute nästa hela tiden, all mat lagas från grunden på förskolan och i den mån det går är all mat KRAV-märkt och ekologisk vilket känns väldigt lyxigt i dagens samhälle.

Efter att ha hämtat Selma hos mamma på vägen hem är jag helt slut efter en dag i skogen med alla barn, så det blir lite middag och sedan mys i soffan.

// Tess