… fick jag ett riktigt bra tillfälle att tala om för barnen vad som händer om man tar något i en affär utan att betala och jag tror att dom förstod vad det innebar och det kommer inte att hända igen, var så säker.
För att göra historien lång ; ) så:
Vi tog på oss regnkläder efter lunchtid och tog en promenad upp till affären hela ligan, jag, Selma, Calvin och Alicia. I affären handlade vi vad vi skulle ha och precis innan vi kom till kassan, bestämde jag mig för att springa och hämta knäckebröd som jag glömt. Calvin och Alicia stod och tittade på serietidningarna och när jag kommer tillbaka, står Alicia och tuggar på något.

– VAD äter du på ????? Hon tittar ner i golvet och förstår redan här att hon har gjort något fel.
Calvin säger då – Alicia tog en godis
– Vad är det du säger, Alicia har du gjort det? har du tagit en godis ?
Tårarna väller nu fram och hon erkänner med ett litet tyst – ja
– Men Alicia, det får man absolut inte göra, man måste betala innan man tar något, det vet du väl. Nu är det du som går fram till kassörskan och erkänner att du har tagit godis och sedan får vi betala för den godisen som ligger i din mage.

Nu blir det riktigt jobbigt stackarn, – jag vill inte, säger hon och dom små tårarna blir nu till krokodiltårar. Då händer något som gör mig riktigt förvånad:
Calvin lägger armen om Alicia och säger – gråt inte Alicia, det ordnar sig, jag kan gå fram till kassörskan och säga att min lillasyster råkade ta en godis och sedan betalar jag, så blir det bra, går det bra mamma ?
– Nej, jag tycker att Alicia själv ska gå eftersom om det är hon som har gjort fel, men ok om du vill så.

Han frågar efter pengar, går fram till kassörskan och säger – Hej, jag heter Calvin och min lillasyster råkade ta en godis så jag vill betala för den. och så räcker han fram handen med två kronor i. Vad bra säger kassörskan, TACK !
Skönt att hon tog pengarna så att det hela blev rätt Alicia mådde dåligt resten av dagen, hon fick också erkänna för Simon när han kom hem vad hon hade gjort, det satt långt inne med det gick bra.
En saker är säker hon kommer inte gör om det och inte Calvin heller.
På kvällen pratade vi om det och jag förklarade att det är bara tjuvar som tar saker och det får man inte, man måste alltid betala annars kan man hamna i fängelse och hos polisen och det är ju inte så roligt.

En bra lärdom även om det bara var ett litet gelehallon, men det spelar ingen roll vad det är det är ju att stjäla eller hur ; )
// Tess